bereketli kasabası

Bereketli Kasabası
3
Bereketli hakkındaki güvenilir bilgilere ulaşmak için Reşadiye ve Mesudiye tarihinin birlikte incelenmesi gerekmektedir. Çünkü bu iki ilçenin tarihi, kaynaklarda ortak bulunmaktadır. Aşağıdaki yazıda Osmanlı öncesi ve sonrası tarihle birlikte, İSKEFSUR un merkezinin Reşadiye olarak nasıl ve neden değiştirildiği de anlatılmaktadır.
Tokat ili Reşadiye ilçesinin Bereketli bucağına bağlı Başçiftlik köyünün Niksar ilçesinin merkez bucağına bağlanması başlıklı belge, devlet arşivlerinde yer almaktadır. 31/5/1951 tarihli 24390 sayılı ve yer no: 224.21..8.
Evliya Çelebi, ünlü eseri Seyahatname’sinde (Hicri 1058 Miladi 1638) şöyle demektedir:
“Buradan sonra dört saat mamur köyler içinde yol aldık. İSKEFSUR kasabası toprağında yüz evli, bir camili zeamet köyüdür.”

2 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Büsürümün kurlusu Bisans zamanina Dayanir. Türlerin Anadoluya Gelmesine Dayanir.önceden yasamis bulunan Bes Rum kardes Dogrudur.ve Türlerin gelmesiyle bes Rum gönderilmis ve dogudan ve ordudan Adiyamandan gelen Türk aileler yerlesmistir.gercek olusumu Mesudiyede Eski yazilarla yazilan cok Yippranmis Olun kütüklerde yazilidir.Bez torbalar icinde.Resadiye ve Köylerinin Olusumunun Mevcut Oldugu,Beyandir.ben bir Ara baktirmistim.1977 Yilinda.Eger Ayni Arsivler Duruyorsa incelenmesinde.Yarar var.
Turan Delice
Büsürüm merkez mah.