yenituraç

İlçe merkezine 15 km uzaklıktadır. İlçenin batısında yer almaktadır. Köyde 6 hane ve 2000 nüfus sayımına göre 63 nüfus vardır.

Köy Kelkit Vadisinin kuzeyinde yüksekçe bir tepe üzerinde kurulmuştur. Etrafı ormanlarla çevrilmiştir. Oldukça güzel bir görünümü vardır.

Köy halkı, Cumhuriyetten sonra Yunanistan'dan mübadele yoluyla Türkiye'ye getirilmiştir, ilk önce İstanbul'un Çatalca ilçesine oradan da Ordu ili Fatsa ilçesine daha sonra da şu andaki oturdukları vere getirilerek iskan edilmişlerdir.

O dönemlerde Ağalar ve Deli Ferhatlar olmak üzere iki sülale yerleştirilmiş ancak, Ağalar sülalesi köyde bulunan arazilerini satarak köyü terk etmişlerdir.

Gül sülalesi Niksar Saraykışla köyünden, köyden 1966 yılında arazi alarak köye yerleşmişlerdir.

Köye yerleştirilenler muhacir oldukları için önceleri Muhacırturacı ismiyle anılmıştır. Ancak İlçede bir başka Turaç Köyü daha olduğu için bu köye Yenituraç ismi verilmiştir.

Halk geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Etrafının ormanlık olması köy halkının yakacak yönünden rahat etmesini sağlamıştır.

Köyün en meşhur kişisi ilçede de çok iyi tanınan Ahmet Pehlivandır. Ahmet Pehli­van yörenin en tanınmış pehlivanlarından biridir. Aynı zamanda da köyün ağasıdır. Ahmet pehlivanın yine kendisi gibi iyi güreşen Turan ve Doğan Şahin isimlerinde iki de oğlu vardır. Turan ve Doğan Şahin kardeşler aynı zamanda milli güreşçi unvanım da kazanmışlardır. Bu güreşçiler İlçemizle özdeşleşmişlerdir.

Hiç yorum yok: