bozcalı kasabası

Bozçalı Kasabası
3
İlçenin kuzey-batısında, ilçe merkezine 26 km. mesafede oldukça büyük bir kasabadır. Tokat-Ordu sınırının en son yerleşim birimidir. Rakımı 1350 olan Bozcalı'da 1012 hanede 4955 nüfus yaşamaktadır. Bu da gösteriyor ki, Bozcalı, Reşadiye'nin en büyük kasabasıdır.
Belediye örgütünün 1972 yılında kurulduğu Bozcalı Kasabasında göç olgusu, diğer yerlere göre son derece azdır. Yurt dışında da fazla bir nüfusu olmayan Bozcalılılar'ın toplu olarak yaşadığı yerlerden birisi de Tokat'tır.
Okumaya büyük önem veren Bozcalı'da okuma-yazma oranı % 90'dır. Bozcalı'nın ne zaman kurulduğuna dair elimizde kesin veriler yoktur. Bir söylentiye göre, köy halkı 1699 yıllarında Ankara'nın Haymana ilçesinden gelerek bu köyü kurmuşlardır. İlk gelenler, köyün, Babuç, Alanbaşı (Evcikici), Geyik Yatağı, Taşlıseki mevkiine yerleşmişlerdir. Burada küçük mezralar oluşturan köylü, daha sonra çete korkusu yüzünden 1750 yıllarında köyün bugünkü yerine taşınmıştır.
Kasabanın adı ile ilgili söylentiler de çeşitlidir. Halkın daha çok " Bohçalı " şeklinde telaffuz ettiği Bozcalı adı ile ilgili iki söylenti mevcuttur.
Bunlardan birincisi şöyledir: Bozcalı halkı Niksar'da kurulan pazara bohça ile gidip geldiğinden, buraya da "bohçası olan" anlamına gelen Bohçalı denmiş, bu söz zamanla Bozcalı biçimine dönüşmüştür.
İkinci söylenti de şöyledir: Yavuz Sultan Selim'in Trabzon'dan İstanbul'a dönerken burada konakladığı, kendisine sorulduğunda, "Şu boz çalılıkta çadır kurun" dediği söylentisi yaygındır. Bu söylentiye göre de Bozcalı adı buradan gelmektedir.
Evliya Çelebi de Erzurum'a gederken buradan geçmiş, köyün mamur (düzenli) bir yer olduğunu söylemiştir.
Bozcalı ekonomisi halıcılık, tarım ve hayvancılığa dayanır. Kasabanın en önemli geçim kaynaklarının başında halıcılık gelmektedir. Bugün 450 tezgahta, yaklaşık 3000 m² Hereke cinsi halı dokunmakta, bu da ekonomik hayata büyük canlılık katmaktadır.
Bozcalı'nın ekonomik hayatının önemli kollarından birisi de hayvancılıktır. Ancak, son yıllarda yetiştirilen hayvan sayısında önemli bir azalma olmuştur. İklimi, toprak yapısı, doğası, topraklarının genişliği gibi hayvan yetiştirmeye son derece elverişli Bozcalı'da hayvan sayısının giderek azalması gerçekten üzülecek bir durumdur. Küçükbaş hayvan sayısının 4500, büyükbaş hayvan sayısının da 1500 civarındadır.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

halıcılık ve hayvancılık bitmek üzere olan bu beldemize tarımla alakalı ekilecek ve yetiştirilecek değişik ürünler hakkında bilgilendirme yapılmalı genel olarak arapa buğday ve patates yetiştirilen bu beldede başka belde halkının kalkınmasına yönverecek ürünler seçilmeli ve bu konuda araştırmalar yapılmalı genel olarak sert bir kış mevsimi olmasına rağmen seracılık olgusu oturmamış hatta hiç yok denecek kadar azdır bu konuda geliştirme yapılmalı..arazi yapısı olarak çok müsait bi arazisi mevcut fakat hava şartları çok serttir..umarım yetkililer duyar..

Unknown dedi ki...

Ceviz uzerine bir calisma yapilabilir . ama bizde once cekememezlik bitirilmeli. - Bugun he desinler 1 milyon dolar basar haliciligi canlandiririm . ama hakeden yok.

Unknown dedi ki...

bozcalı kasabası genellikle bayatlardan oluşmuştur beyleri bozcalı beyinin adını yaşatmak için bu ismi koymuşlardır üç oklardan boz oklardan olanlarda arazi adlarını kendi beylerinin adını koyarak halen yaşatmaktadırlar tarih doğru biline bozcalı beyi torunlarından hasan çavuşlardan kara bacağın oğlu öğrt. şerafet durmuş