uluköy köyü

Tokat İline bağlı Reşadiye İlçesinin kuzeydoğusunda yeralır. İlçe merkezine uzaklığı 24 km'dir. 30 haneli 500 nüfuslu küçük ve şirin bir köydür.
Büyük kentlere göç yüzünden köyümüzün nüfusu azalmıştır. Dışarda yaşayan insanların sayısı, halen köyde ikamet eden nüfusun yaklaşık olarak 4 katıdır.

Köyümüzün tarihiyle ilgili değişik söylentiler vardır. Köyün yakınında, "Kilise Yeri" denilen bir mevki bulunmaktadır. Birinci söylenti köyün adını bu kiliseden aldığı yönündedir. Bir başka söylentiye göre köy meydanında büyük bir binanın bulunmasından dolayı büyük anlamına gelen "Ulu" ismi verilmiştir.

Köyde yapılan kazılarda eski zamanlara ait tuğla, kiremit ve Horasan harcına rastlanmaktadır. Alman Kibert haritasında "Kasaba" diye bir yer gösterilmektedir. Bu yerin bugünkü Uluköy yöresine isabet ettiği sanılmaktadır. Köyün çevresinde yapılan kazılarda çıkan harabeler köyümüzün geçmiş zamanlarda kasaba merkezi olduğu düşüncesini kuvvetlendirmektedir.

Ekonomisi gelişmemiştir. Tarım ve hayvancılık başlıca gelir kaynağıdır. Ekonominin en önemli girdisi gurbetçiliktir. Tarım ürünleri arasında buğday, arpa, fiğ üretilmektedir. 200 tane büyükbaş hayvam beslenmektedir. Ayrıca 100 adet arı kovanı vardır

İskefsir hakkındaki araştırmalarda merkezinin Uluköy olduğu söylenmektedir

1 yorum:

Unknown dedi ki...

16 yıllık uluköylüyüm boyle tarih gormedim